MaaikeKlijberg.nl https://maaikeklijberg.nl Business Improver Mon, 27 May 2019 11:54:27 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 https://maaikeklijberg.nl/wp-content/uploads/2018/12/m-favicon-min-100x100.png MaaikeKlijberg.nl https://maaikeklijberg.nl 32 32 DOENstrategie voor marketeers https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/doenstrategie-voor-marketeers/ Mon, 27 May 2019 11:54:24 +0000 https://maaikeklijberg.nl/?p=356 Het marketing vak in organisaties is al jaren in beweging. Dit brengt nieuwe vaktaal, andere manier van denken en werken, nieuwe functies, andere verantwoordelijkheden met zich mee. Maar wat niet verandert is dat marketing sturing geeft aan blijvende groei van een organisatie, mits op de juiste wijze ingezet.  Wanneer werkt het niet: Als marketing als uitvoerende projectorganisatie wordt ingezet. Als ...

Het bericht DOENstrategie voor marketeers verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Het marketing vak in organisaties is al jaren in beweging. Dit brengt nieuwe vaktaal, andere manier van denken en werken, nieuwe functies, andere verantwoordelijkheden met zich mee. Maar wat niet verandert is dat marketing sturing geeft aan blijvende groei van een organisatie, mits op de juiste wijze ingezet. 

Wanneer werkt het niet:

 • Als marketing als uitvoerende projectorganisatie wordt ingezet.
 • Als marketing als eiland binnen een organisatie opereert.
 • Als binnen marketing, specialistische eilanden ontstaan.
 • Als marketing OF op buikgevoel OF alleen op data actie onderneemt.
 • Als marketing zonder sales kpi’s, activiteiten uitrolt.
 • Als marketing vanuit product/dienst/merk denkt en handelt in plaats vanuit wat de klant wil.
 • Als marketing zich moet houden aan de status quo.

Organisaties hebben Marketing DOENstrategen nodig:

 • Die slim denken omzetten in daadkrachtig en praktisch handelen.
 • Die zich laten leiden door een onderscheidende en relevante visie en dit intern helpen borgen. 
 • Die op de barricades staan om de klantbelofte dagelijks waar te maken en klant centraal denken stimuleren.
 • Die data gedreven en door klanten te begrijpen steeds weer betere resultaten leveren.
 • Die nieuwe wegen durven inslaan als dat bijdraagt aan het gezamenlijke doel.
 • Die doelgericht hun expertise inzetten voor maximale effectiviteit en efficiëntie.
 • Die een sterk intern/extern netwerk bouwen gericht op gezamenlijkheid en aanvullende diversiteit.
 • Die vanuit ondernemerschap alert blijven op kansen en groeimogelijkheden.
 • Die zich verantwoordelijk voelen voor de sales resultaten.

Wil je een toekomst bestendige marketingafdeling? Die sturend, richtinggevend, vernieuwend en resultaat gedreven denkt en handelt. Die met eigenaarschap en zelfsturend vermogen sterke schakels bouwt voor wendbaarheid en groei van de organisatie. Die maximaal bijdraagt aan sales door relevant, onderscheidend, consistent en met passie de klantbelofte waar te maken.

Bel of mail | Maaike Klijberg | 06-53677424 | maaike@maaikeklijberg.nl

Het bericht DOENstrategie voor marketeers verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Satisfying!!! https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/satisfying/ Thu, 11 Apr 2019 10:43:59 +0000 https://maaikeklijberg.nl/?p=348 Mensen die mij kennen weten dat ik heel doelgericht ben en doorga tot ik het resultaat heb gehaald, heb overtroffen of er zo dicht mogelijk bij ben gekomen. Ik doe dat met veel enthousiasme, door te denken in mogelijkheden, door focus en door keuzes te maken. Maar vooral door vooraf de verwachtingen af te stemmen en te bepalen wat blij ...

Het bericht Satisfying!!! verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Mensen die mij kennen weten dat ik heel doelgericht ben en doorga tot ik het resultaat heb gehaald, heb overtroffen of er zo dicht mogelijk bij ben gekomen. Ik doe dat met veel enthousiasme, door te denken in mogelijkheden, door focus en door keuzes te maken. Maar vooral door vooraf de verwachtingen af te stemmen en te bepalen wat blij maakt. Ik houd ervan om “DONE” lijstjes te zien, omdat ze me dichter bij het doel brengen. Mijn dochter zou zeggen: “Zo satisfying”…

Die energie breng ik graag bij bedrijven. Ik help om plannen van papier naar praktijk te brengen, zo snel en efficiënt mogelijk. Door een periode doelgericht mee te draaien met bestaande teams en hier een 1+1=3 van te maken. Het team heeft de inhoudelijke expertise, ik help om het implementatieproces te versnellen of te verbeteren. Ik richt me op het gezamenlijke doel, strategieën doel- en actiegericht maken en “TO DO’s” naar “DONE” brengen. Dat is super “satisfying”, voor iedereen!

Wil jij ook je energie steken in doelgericht(er) werken en word jij ook zo blij van een “DONE” lijst? Bel of mail mij gerust, ik kom graag met je in gesprek.

T: 06-53677424
www.maaikeklijberg.nl
LinkedIn

Het bericht Satisfying!!! verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Heb jij je volgende sales groei al gepland? https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/heb-jij-je-volgende-sales-groei-al-gepland/ Wed, 10 Apr 2019 13:44:43 +0000 https://maaikeklijberg.nl/?p=334 Ben je een denker of een doener? 100% van het één en 100% van het ander werkt niet. 100% geïntegreerd, dat werkt. Strategie Doen, elke dag! Mensen die mij kennen, weten dat ik altijd bezig ben om ergens naar toe te werken. En als het ene bijna is bereikt, dan ga ik naar het volgende doel. Zelfs privé evalueren we ...

Het bericht Heb jij je volgende sales groei al gepland? verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>

Ben je een denker of een doener? 100% van het één en 100% van het ander werkt niet. 100% geïntegreerd, dat werkt. Strategie Doen, elke dag!

Mensen die mij kennen, weten dat ik altijd bezig ben om ergens naar toe te werken. En als het ene bijna is bereikt, dan ga ik naar het volgende doel. Zelfs privé evalueren we ons persoonlijk geluk geregeld en stellen daarna weer nieuwe doelen. Sommige van mijn vriendinnen vinden het enorm grappig, maar zouden het zelf nooit doen. Anderen vinden het soms zelfs een vervelende eigenschap van mij. Het hoeft toch niet altijd om doelen te gaan, “go with the flow” mag ook. En natuurlijk hebben ze allemaal gelijk, ieder doet het op zijn of haar eigen manier.

Echter voor organisaties vind ik het een must om in doelen te denken. Het geeft richting en stimuleert de geest om (nieuwe) mogelijkheden slimmer en sneller in te zetten. Doelen vormen de piketpaaltjes van je groeipad.

Enkele redenen om DOENstrategie in te zetten:

 • (Te) druk. “Strategie is voor later als ik tijd heb om rustig na te denken.” Zonder doelgericht plan, weet je niet of je de relevante dingen aan het doen bent en ben je soms onnodig te druk. Een systematisch ritme om je plan en acties te evalueren en bij te stellen is nuttig om keuzes te maken en de juiste dingen te doen. Dat kost geen tijd, het geeft rust.
 • Groei. “Plannen maken is nu niet nodig, we groeien al zo hard. Er liggen nog zo veel verkoopkansen die we nu moeten oppakken, dat gaan we eerst doen.” Hoe sneller je groeit, hoe sneller je je doel kunt bijstellen. Voor je het weet ben je van eenpitter een heel bedrijf geworden. Of is je bedrijf van middelgroot, heel groot geworden. Dat gaat natuurlijk niet ineens, maar stapje voor stapje. Je interne organisatie optimaal laten meegroeien, moet daarom ook stapje voor stapje. Vooruitdenken, terwijl je slim en snel implementeert dat is voor mij DOENstrategie.
 • Eilanden. Groeien doe je samen, door goed en prettig samen te werken. Een open deur. Iedereen wil wel, maar gebeurt het ook? Effectief communiceren speelt hier een belangrijke rol, dat doe je door elkaars motivatie te begrijpen en onderling dezelfde taal te spreken. Willen, kunnen en begrijpen, leiden niet altijd tot doen. Dezelfde taal leren spreken en in co-creatie het gezamenlijke doel en actieplan bepalen, helpt om voortgang te boeken.

Ik vind dat elk individu en elk team binnen de organisatie elke dag strategisch aan de slag moet zijn. Ik stimuleer de geest om doelgericht te denken en help bij het actiegericht maken van de plannen. Zo zetten we samen de eerste stappen. Zonder dikke documenten en ingewikkelde theoretische modellen. In co-creatie met jullie expertise, mijn strategische vraagstelling en doelgerichte aanpak brengen we plannen van papier naar de praktijk.

Herken je zaken? Wil je sparren? Een concrete uitdaging delen? Neem gerust contact met me op, ik luister graag naar je verhaal.

T: 06-53677424
www.maaikeklijberg.nl
LinkedIn

Het bericht Heb jij je volgende sales groei al gepland? verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Van strategie naar actie in 6 stappen. https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/van-strategie-naar-actie-in-6-stappen/ Wed, 20 Mar 2019 17:56:08 +0000 https://maaikeklijberg.nl/?p=314 Strategie, een “duur” woord voor een effectief PLAN om van A via B naar Z te komen. Weet jij waar je heen wilt? En ben je alleen of met anderen? Hoe groter je organisatie en hoe meer mensen betrokken zijn bij de uitvoering van je plan, hoe moeilijker het is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar dit ...

Het bericht Van strategie naar actie in 6 stappen. verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Strategie, een “duur” woord voor een effectief PLAN om van A via B naar Z te komen.

Weet jij waar je heen wilt? En ben je alleen of met anderen? Hoe groter je organisatie en hoe meer mensen betrokken zijn bij de uitvoering van je plan, hoe moeilijker het is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar dit is wel noodzakelijk voor het behalen van je gewenste resultaat. Leid jij een organisatie, een team of jezelf (als zzp’er) en heb je nog geen antwoord op de vragen wie, wat, waarom, hoe, wanneer en waarvoor? Dan wordt het tijd dat je die vragen eerst beantwoordt, voordat je verder actie onderneemt. Je kunt dit toepassen voor je bedrijfsstrategie, marketingstrategie of projectstrategie. 

Antwoord hebben op deze vragen is belangrijk, maar de volgorde waarin je deze vragen beantwoord is cruciaal. Het één is namelijk verbonden met het ander. Je gaat toch ook niet je koffer inpakken voor een reis, als je niet weet waar je heen gaat? 

De meest effectieve volgorde is:

 1. Waarvoor doe je het? Wat is je doel? En zorgt dat voor bestaansrecht van je bedrijf of je project?
 2. Waarom doe je het? Wat is je visie, je wens, je belofte? Voor wie? Voel jij dit zó sterk dat jij hier anderen in kan laten geloven? Of zijn het slechts loze woorden op papier?
 3. Wat is je product of dienst? Wat is je waardepropositie? Wat maakt het relevant en waardevol voor je doelgroep? Welke waarde kan je hiervoor terugvragen? Draagt het je visie uit?
 4. Hoe ga je je waardepropositie in de markt zetten? Wat is je strategie? Welk plan heb je om je klant te bereiken, beraken en bewegen? Hoe ga je je bedrijf organiseren om dit op de meest efficiënte en effectieve manier te doen?
 5. Met wie ga je het plan uitvoeren? Welke vaardigheden en persoonlijkheden zijn nodig? In welke balans? Moeten deze mensen intern of extern, kort of langdurig betrokken zijn? Welke rol neem jezelf in om het plan zo optimaal mogelijk uit te voeren?
 6. Wanneer moet je plan uitgevoerd zijn? Wat is je manifestatie? Wat zijn de belangrijkste momenten? Welke acties zijn hiervoor nodig? Doe je dit zelf of een ander? Is er commitment op de acties en de deadlines? Zijn je acties onderdeel van een groter plan en hier qua tijd op afgestemd?

Je weet nu de 6 kernvragen en de volgorde om je bedrijfs-, marketing- of projectstrategie te maken. Wil je gratis mijn uitgebreidere document ontvangen met extra handvatten om je antwoorden concreet en volledig te maken? Bel me dan op 06-53677424 of mail naar maaike@maaikeklijberg.nl, mijn document helpt je om sneller en effectiever je volgende actie te ondernemen.

Het bericht Van strategie naar actie in 6 stappen. verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
MKB, maak kans op gratis strategie workshop. https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/mkb-maak-kans-op-gratis-strategie-workshop/ Thu, 07 Mar 2019 09:59:21 +0000 https://maaikeklijberg.nl/?p=301 MKB managers opgelet! In de hectiek van vandaag is het soms lastig te werken aan de groei van morgen.Vaak zijn er ideeën genoeg, maar is de realisatie hiervan om diverse redenen een uitdaging. Zo voelt het soms als een vicieuze cirkel. Herken je dit? Laat mij je dan helpen. In de maand maart geef ik een gratis strategie workshop weg ...

Het bericht MKB, maak kans op gratis strategie workshop. verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
MKB managers opgelet! In de hectiek van vandaag is het soms lastig te werken aan de groei van morgen.Vaak zijn er ideeën genoeg, maar is de realisatie hiervan om diverse redenen een uitdaging. Zo voelt het soms als een vicieuze cirkel. Herken je dit? Laat mij je dan helpen.

In de maand maart geef ik een gratis strategie workshop weg twv €1250,- die deze cirkel helpt doorbreken. Samen met jou en/of je team zetten we op een praktische en efficiënte manier de visie om naar een SMART groeidoel. Een ideale kapstok om je ideeën een plek te geven, te prioriteren of er juist af te laten. Zo zie je direct wat op de rit is en waar in de komende 9 maanden versnelling, verbetering of vernieuwing voor nodig is.

Hoe kun je mijn workshop winnen? Stuur een mail naar maaike@maaikeklijberg.nl met de volgende gegevens:

 • Je naam en functie
 • Je doel en uitdaging
 • Je telefoonnummer
 • Bedrijfssector en bedrijfsgrootte (aantal medewerkers)

Deze gegevens worden alleen gebruikt om de winnaar te kiezen en je eenmalig te contacten.

Alle inzendingen krijgen persoonlijk bericht en mijn advies om de uitdaging aan te pakken. Zo hoop ik naast het winnende bedrijf veel meer bedrijven een stapje verder te kunnen helpen.

Maaike Klijberg


T: 06-53677424
www.maaikeklijberg.nl
LinkedIn

Het bericht MKB, maak kans op gratis strategie workshop. verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Een goed voornemen: een onvervulde wens? https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/goed-voornemen-onvervulde-wens/ Tue, 01 Jan 2019 12:56:21 +0000 http://maaikeklijberg.nl/?p=95 Blijf je dromen of ga je resultaten boeken in 2019? Vanaf eind december hoor ik allerlei goede voornemens om mij heen. Naast stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen zijn het ook werk gerelateerde voornemens. Een baan switch, carrière planning, rustiger aan doen of juist meer en uitdagender werk zoeken. De teller staat weer op 0, nieuwe ronde nieuwe kansen. ...

Het bericht Een goed voornemen: een onvervulde wens? verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Blijf je dromen of ga je resultaten boeken in 2019?

Vanaf eind december hoor ik allerlei goede voornemens om mij heen. Naast stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen zijn het ook werk gerelateerde voornemens. Een baan switch, carrière planning, rustiger aan doen of juist meer en uitdagender werk zoeken. De teller staat weer op 0, nieuwe ronde nieuwe kansen. Tot er 12 maanden voorbij zijn en je dezelfde voornemens opnieuw uitspreekt. Slechts enkele wensen halen het tot een tastbaar resultaat.

Je gedachte is dan door actie(s) een werkelijkheid geworden.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat het ene idee wel gerealiseerd wordt en het andere niet? Of waarom het bij andere mensen vaker of sneller lijkt te lukken dan bij jezelf? Dit heeft te maken met hoe STERK je iets wilt en hoeveel ENERGIE je hierin wilt stoppen.

Het is heel simpel, het brein werkt als een weegschaal.

Wil je iets heel graag? Dan doe je er alles voor om het te bereiken.

Wil je iets, maar wil je er niets voor opgeven of veranderen? Dan blijft dit voornemen volgend jaar op je lijstje staan.

Iets wat je heel graag wilt, kost energie om het te realiseren (tijd, aandacht, focus, planning en soms geld of aanleren van nieuwe vaardigheden). Het kan zijn dat je teleurstelling en tegenslagen moet overwinnen. Je kunt gaan twijfelen, vertrouwen verliezen, bang worden. Het voordeel van de verandering moet tegen al dit energieverbruik opwegen.

Onvervulde wensen spelen een belangrijke rol in organisaties.

Dit zijn ambities van individuen of groepen mensen die nog niet gerealiseerd zijn. Voor leiders binnen deze organisaties geldt dezelfde boodschap als voor de keuzes die je in je privéleven maakt. Bij een grote ambitie, die leidt tot verandering moeten zowel jijzelf als je team geloven in het behalen van het resultaat. En vervolgens moet jijzelf en je team bereid zijn om veel energie en middelen vrij te maken en gestructureerd acties uit te voeren.

Start pas met kostbare transformatieprocessen als de uiteindelijke beslisser binnen een organisatie heeft afgewogen wat de brandende ambitie is en wat deze leider hiervoor bereid is in te zetten van zichzelf en van de organisatie. Pas dan haal je de meeste effectiviteit uit het transformatietraject. Zowel qua resultaat als qua investering.

Wordt 2019 het jaar waarin er veel gaat veranderen binnen je bedrijf? En heb je wellicht al implementatie processen gereed staan? Zorg dan snel dat de basis op orde is en dat je team klaar is om maximaal bij te dragen aan de verandering.

 • Creëer duidelijkheid, draagvlak en commitment binnen je organisatie door je visie of ambitie concreet en actiegericht te maken.
 • Investeer in jezelf en je team door te leren hoe persoonlijke drijfveren gedrag beïnvloeden en deze inzichten effectief toe te passen. Zo voorkom je dat het verandertraject wordt belemmerd door verstoorde communicatielijnen.

Contact mij voor een gratis quickscan interview om vast te stellen of er op een van onderstaande 4 kwadranten inzicht en coaching of advies nodig is om maximaal profijt te halen uit het verandertraject. Je hebt er alles bij te winnen en niets bij te verliezen. Mail maaike@maaikeklijberg.nl of bel 06-53677424.

Test hoe sterk jouw goede voornemen is.

Neem een van je goede voornemens in gedachten.

Beantwoord onderstaande vragen.

Schrijf de antwoorden van 1-3 aan de ene kant en 4-6 aan de andere kant.

Lees je antwoorden van de ene kant en daarna van de andere kant.

Voel ondertussen wat er met je hartslag gebeurt.

 1. Wat wil je bereiken met je voornemen?
 2. Waarom wil je dat bereiken?
 3. Wat gebeurt er als je het bereikt?
 4. Wat gebeurt er als je het niet bereikt?
 5. Wat moet je ervoor opgeven?
 6. Wil je het dan nog steeds?

Eindig je bij 6 met een volmondig JA en voel je je hart sneller kloppen, grote kans dat je er werkelijk alles aan gaat doen om je wens te realiseren. Verwacht je geen grote verandering of vind je dat je er te veel voor moet op geven. Dan adviseer ik je te richten op hetgeen je al doet en daar gelukkig mee te zijn. Ban de onvervulde wens uit je brein, dat maakt je een stuk gelukkiger en tevredener.

T: 06-53677424
www.maaikeklijberg.nl
LinkedIn

Het bericht Een goed voornemen: een onvervulde wens? verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Zelfsturende teams met autonomie maken je organisatie sneller en effectiever https://maaikeklijberg.nl/inspiratie/zelfsturende-teams-met-autonomie-maken-je-organisatie-sneller-en-effectiever/ Mon, 17 Dec 2018 13:35:31 +0000 http://maaikeklijberg.nl/?p=101 Stop met managen en start met leiden. Steeds meer organisaties hebben de wens om sneller en flexibeler te zijn. Plaatjes van olietankers die worden ingehaald door kleine speedboten zijn inspirerend materiaal tijdens team sessies en strategie meetings. De manier waarop succesvolle start-ups veel beter klantbehoeftes adresseren of slimme technologie inzetten om de klantreis te beïnvloeden, creëert hoge druk bij managers ...

Het bericht Zelfsturende teams met autonomie maken je organisatie sneller en effectiever verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>
Stop met managen en start met leiden.

Steeds meer organisaties hebben de wens om sneller en flexibeler te zijn. Plaatjes van olietankers die worden ingehaald door kleine speedboten zijn inspirerend materiaal tijdens team sessies en strategie meetings. De manier waarop succesvolle start-ups veel beter klantbehoeftes adresseren of slimme technologie inzetten om de klantreis te beïnvloeden, creëert hoge druk bij managers van gevestigde organisaties. Druk om betere cijfers te halen, druk om slimmer te werken, druk om meer te doen met minder middelen, druk om nieuwe kennis te vergaren, druk om sneller te presteren. Druk dat leidt tot stress, leidt niet tot werkgeluk en betere prestaties. Het leidt eerder tot angst, verwarring en verkramping.

Geen goede omstandigheden om een veranderproces te starten in de hoop op betere resultaten. Om sneller en flexibeler te kunnen werken moeten mensen in hun kracht staan en een positieve drive voelen. Vertrouwen geven en begrijpen wie er binnen de organisatie het beste excelleren door ruimte te geven en wie er juist snelheid kunnen maken door duidelijke verantwoordelijkheden, structuur en planning is essentieel voor een gezonde verandering.

Dit vraagt van managers om te stoppen met managen en te starten met leiding geven. Twee totaal andere manieren om met mensen een resultaat te behalen.

De manager creëert volggedrag: afwachtend, risicomijdend, uitvoerend, taak georiënteerd. Als jij je als CEO, CMO, CFO of COO afvraagt waarom er zo weinig ondernemerschap zit in je organisatie of weinig pro-activiteit, dan is dat het signaal om zelfinzicht te vergaren en te begrijpen of je natuurlijke leiderschapsstijl op dit moment effectief is.

De leider creëert ruimte: voor eigen inbreng, pro-activiteit, het beste uit jezelf en je team willen halen, om fouten te mogen maken, voor groei en het vieren van successen. De leider is zichtbaar in de organisatie, geeft richting en begeleiding naar een gewenst doel.

Wat succesvolle start-ups gemeen hebben, is dat de leider heel sterk in iets gelooft en dat geloof aan anderen weet over te dragen. De mensen werken voor een persoon en delen diens overtuiging, ze werken binnen en niet vóór een organisatie. Zodra de start-up opschaalt naar een organisatie van meer dan 100, laat staan meer dan 1000 mensen, krijgen deze organisaties dezelfde uitdagingen als de reeds gevestigde organisaties. Het wordt steeds lastiger om het geloof van die ene persoon of klein groepje aan mensen uit te dragen aan de grote groep. De enige oplossing is om als leider meer leiders te creëren, die op hun beurt weer leiders creëren.

Je creëert hiermee een grote groep aan leiders met ruimte voor eigen inbreng en beslissingsbevoegdheid. Je geeft hen het vertrouwen dat ze net als jijzelf er alles aan zullen doen om bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen, ook al is dat niet precies hoe jij dat zelf zou doen. In het Engels zijn zelfsturende teams, autonomous teams. Autonoom betekent op zichzelf staand, zelfstandig, zonder bemoeienis van buitenaf. Dit heeft grote gevolgen voor de traditionele structurering van organisaties. Van hiërarchische lagen met verschillende beslissingslagen, creëer je gelijkwaardige zelfstandige miniondernemingen die werken naar een gezamenlijk doel en eenzelfde gedachtengoed nastreven. Deze structuur vraagt niet alleen om vertrouwen en los kunnen laten, maar ook om actieve begeleiding, diepere mensenkennis en mogelijk zelfs nieuw soort vergoedingssystemen.

Er wordt veel gesproken over zelfsturende teams, miniondernemingen die een organisatie flexibeler, sneller en effectiever kunnen maken. Ik heb het echter nog niet in de praktijk gezien. Wel zijn organisaties bereid om voor innovatie aparte labs buiten de organisatie te ontwikkelen, maar de teams die dit runnen staan niet gelijkwaardig aan het leiderschapsteam van de moederorganisatie.

Geloof je (net als ik) dat zelfsturende teams of miniondernemingen je organisatie effectiever maken dan de huidige stroperige hiërarchische lagen? Start dan dit idee om te zetten naar een specifiek doel, uitgedrukt in wat het moet opleveren en wanneer, en naar concrete acties. Je zult merken dat een van eerste belangrijke uitdagingen zal zijn: “Hoe vind ik of creëer ik grote groepen leiders die ik vertrouw zoals ik mijzelf vertrouw?”

Het antwoord op deze vraag start bij inzicht in jezelf en in je team. Zonder dit inzicht weet je niet wat voor een leiders of potentiële leiders je reeds in de organisatie hebt.

Geloof je in zelfsturende teams en wil je weten waarom zelfinzicht de basis vormt om hiertoe te komen?

Mail maaike@maaikeklijberg.nl of bel 06-53677424.

Het bericht Zelfsturende teams met autonomie maken je organisatie sneller en effectiever verscheen eerst op MaaikeKlijberg.nl.

]]>