Een goed voornemen: een onvervulde wens?

Blijf je dromen of ga je resultaten boeken in 2019?

Vanaf eind december hoor ik allerlei goede voornemens om mij heen. Naast stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen zijn het ook werk gerelateerde voornemens. Een baan switch, carrière planning, rustiger aan doen of juist meer en uitdagender werk zoeken. De teller staat weer op 0, nieuwe ronde nieuwe kansen. Tot er 12 maanden voorbij zijn en je dezelfde voornemens opnieuw uitspreekt. Slechts enkele wensen halen het tot een tastbaar resultaat.

Je gedachte is dan door actie(s) een werkelijkheid geworden.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat het ene idee wel gerealiseerd wordt en het andere niet? Of waarom het bij andere mensen vaker of sneller lijkt te lukken dan bij jezelf? Dit heeft te maken met hoe STERK je iets wilt en hoeveel ENERGIE je hierin wilt stoppen.

Het is heel simpel, het brein werkt als een weegschaal.

Wil je iets heel graag? Dan doe je er alles voor om het te bereiken.

Wil je iets, maar wil je er niets voor opgeven of veranderen? Dan blijft dit voornemen volgend jaar op je lijstje staan.

Iets wat je heel graag wilt, kost energie om het te realiseren (tijd, aandacht, focus, planning en soms geld of aanleren van nieuwe vaardigheden). Het kan zijn dat je teleurstelling en tegenslagen moet overwinnen. Je kunt gaan twijfelen, vertrouwen verliezen, bang worden. Het voordeel van de verandering moet tegen al dit energieverbruik opwegen.

Onvervulde wensen spelen een belangrijke rol in organisaties.

Dit zijn ambities van individuen of groepen mensen die nog niet gerealiseerd zijn. Voor leiders binnen deze organisaties geldt dezelfde boodschap als voor de keuzes die je in je privéleven maakt. Bij een grote ambitie, die leidt tot verandering moeten zowel jijzelf als je team geloven in het behalen van het resultaat. En vervolgens moet jijzelf en je team bereid zijn om veel energie en middelen vrij te maken en gestructureerd acties uit te voeren.

Start pas met kostbare transformatieprocessen als de uiteindelijke beslisser binnen een organisatie heeft afgewogen wat de brandende ambitie is en wat deze leider hiervoor bereid is in te zetten van zichzelf en van de organisatie. Pas dan haal je de meeste effectiviteit uit het transformatietraject. Zowel qua resultaat als qua investering.

Wordt 2019 het jaar waarin er veel gaat veranderen binnen je bedrijf? En heb je wellicht al implementatie processen gereed staan? Zorg dan snel dat de basis op orde is en dat je team klaar is om maximaal bij te dragen aan de verandering.

  • Creëer duidelijkheid, draagvlak en commitment binnen je organisatie door je visie of ambitie concreet en actiegericht te maken.
  • Investeer in jezelf en je team door te leren hoe persoonlijke drijfveren gedrag beïnvloeden en deze inzichten effectief toe te passen. Zo voorkom je dat het verandertraject wordt belemmerd door verstoorde communicatielijnen.

Contact mij voor een gratis quickscan interview om vast te stellen of er op een van onderstaande 4 kwadranten inzicht en coaching of advies nodig is om maximaal profijt te halen uit het verandertraject. Je hebt er alles bij te winnen en niets bij te verliezen. Mail maaike@maaikeklijberg.nl of bel 06-53677424.

Test hoe sterk jouw goede voornemen is.

Neem een van je goede voornemens in gedachten.

Beantwoord onderstaande vragen.

Schrijf de antwoorden van 1-3 aan de ene kant en 4-6 aan de andere kant.

Lees je antwoorden van de ene kant en daarna van de andere kant.

Voel ondertussen wat er met je hartslag gebeurt.

  1. Wat wil je bereiken met je voornemen?
  2. Waarom wil je dat bereiken?
  3. Wat gebeurt er als je het bereikt?
  4. Wat gebeurt er als je het niet bereikt?
  5. Wat moet je ervoor opgeven?
  6. Wil je het dan nog steeds?

Eindig je bij 6 met een volmondig JA en voel je je hart sneller kloppen, grote kans dat je er werkelijk alles aan gaat doen om je wens te realiseren. Verwacht je geen grote verandering of vind je dat je er te veel voor moet op geven. Dan adviseer ik je te richten op hetgeen je al doet en daar gelukkig mee te zijn. Ban de onvervulde wens uit je brein, dat maakt je een stuk gelukkiger en tevredener.

T: 06-53677424
www.maaikeklijberg.nl
LinkedIn